piątek, 30 grudnia 2011

Na dobry początek - Bazyliowe roladki z pomidorowym pesto oraz chrupiącą marchewką

by Ania

Święta, święta i po świętach ... objedzeni świątecznymi przysmakami myślami krążymy nad tematem co by tu dziś zjeść na obiad i na nic nie mamy ochoty. Chyba każdy tak ma dwa dni po świętach...ale to nie znaczy, że w najbliższym czasie nie wrócę do zimowo/świątecznych przysmaków ;)

Ale dziś ... może coś lekkiego i troszkę we włoskim stylu - bazylia na parapecie natchnęła mnie na letnie kombinacje pachnące bazylią i świeżym rozmarynem.

Więc zapraszam na:

Bazyliowe roladki z pomidorowym pesto oraz chrupiącą marchewką


 Składniki:
  • jedna podwójna pierś z kurczaka
  • pół słoiczka pesto z suszonych pomidorów
  • ok 25 listków świeżej bazylii
  • 3 plasterki lub kilka kosteczek pokrojonego boczku (opcjonalnie)
  • gałązka świeżego rozmarynu lub kilka suszonych igiełek
  • olej z pestek winogron
  • dwie duże marchewki
  • kilka płatków parmezanu
  • pieprz
  • sól
  • płaska łyżeczka cukru

Przygotowanie:
  • pierś dzielimy na mniejsze kawałki - wycinamy polędwiczkę oraz przecinamy ją na dwie części przez środek aby powstały dwa dość duże kotleciki oraz rozbijamy lekko tłuczkiem
  • każdy z kotletów przyprawiamy pieprzem oraz lekko solą
  • smarujemy grubo pesto (ok jednej łyżki na kotlecik) oraz układamy listki bazylii (ok.5)
  • zwijamy w roladkę oraz przebijamy wykałaczkami lub związujemy nitką aby podczas smażenia farsz został w środku
  • na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kawałeczki boczku (w wersji z boczkiem) oraz igiełki rozmarynu
  • układamy roladki i obsmażymy kilka minut ze wszystkich stron - podczas smażenia mięso puści wodę oraz wypłynie niewielka ilość pesto z roladek co utworzy nam smaczny sos (podczas smażenia można podlać niewielką ilością wody (50ml) oraz dodać łyżeczkę pesto)
  • roladki smażmy na małym ogniu ok 15-20 minut (można przykryć pokrywką aby przyspieszyć ten proces)

  • marchewki kroimy w niewielkie słupki
  • w garnku gotujemy wodę, dodajemy ok łyżeczki soli oraz cukru
  • do wrzącej wody wrzucamy marchewkę
  • gotujemy 5 minut
  • odcedzamy
Roladki wykładamy na talerze - polewamy odrobiną sosu oraz kawałkami boczku, podajemy z marchewkami posypanymi kilkoma płatkami parmezanu.

Smacznego !!!



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...