niedziela, 18 marca 2012

Ciasto czekoladowe o smaku bananowym

Długo mnie nie było ... na tyle długo, że druga Kucharka zagroziła wypisaniem mnie z bloga. Nie wiem tylko jak w takiej sytuacji będzie wyglądać sprawa praw autorskich do nazwy :).

Narazie nie opuszczam tego miejsca i proponuję spróbować ciasta czekoladowo-bananowego (przepis zaczerpięty stąd).


Trudność: przepis prosty i szybki.

Czas: ok 1,5h (z czego max 60min to pieczenie).



Składniki na "standardową" keksówkę:

100g gorzkiej czekolady
150g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 1/4 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
2 duże, rozdrobnione banany + 1 banan na wierzch ciasta.

Czekoladę rozpuścić w misce nad garnkiem z lekko gotującą się wodą (nie może być zanurzona w wodzie), następnie delikatnie ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Nadal ucierając dodawać po jednym jajku. Wymieszaną mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz kakao dodać do masy. Na koniec dodać banany oraz czekoladę i wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę. Wyłożyć do foremki i ozdobić plasterkami banana.
Ciasto piec w temperaturze 180 st.C przez 50-60 minut.


SMACZNEGO !!

by MoniA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...