niedziela, 11 marca 2012

Obiecany wcześniej...chleb dla zapracowanych

by Ania
Kilka przepisów temu obiecałam Wam chlebek dla zapracowanych i w końcu mi się udało.
Możecie pytać, dlaczego dla zapracowanych – przecież każdy chleb musi być wyrobiony klika razy, musi rosnąć i to wcale nie takie proste …
A to jest jednak proste… i wcale domowy chleb nie musi być wyrabiany nie wiadomo przez ile czasu.
Sekret w poniższym przepisie jest taki, że musimy go zacząć robić dzień wcześniej, a przynajmniej 15 godzin przed tym jak byśmy chcieli wyjąć z piekarnika gotowy chlebek.  A w między czasie możemy spać, czytać lub robić innej ciekawe rzeczy…
Spróbujcie, a będziecie zaskoczeni grubą chrupiącą skórką i puszystym środkiem…
Chleb dla zapracowanych

Składniki:
·         400g mąki ( ja użyłam 350 g mąki pszennej chlebowej + 50 g mąki z pełnego przemiału)
·         300g wody
·         1 łyżeczka soli
·         7g świeżych drożdży
Przygotowanie:
·         Mąkę, drożdże, sól i wodę szybko mieszamy w dużym garnku ( 30 sekund wystarczy), przykrywamy i zostawiamy na 12-18 godzin np. na blacie kuchennym
·         Gdy ciasto „odpocznie” i wyrośnie przerzucamy je na blat lub stolnicę grubo wysypaną mąką ( ciasto ma się przykleić do niej a nie do stolnicy) i składamy brzegi naszego ciasta do środka tworząc niezgrabny kwadrat lub kulę
·         Obok położyć czystą ściereczkę ( najlepiej lnianą ale nie koniecznie;) ), obsypać ją mąką i delikatnie na środek przenieść kulkę naszego ciasta i umieścić ją łączeniem do dołu
·         Umieścić ściereczkę z ciastem w misce lub innym okrągłym naczyniu, przykryć ciasto i odstawić na kolejne 1,5 godziny - tym razem w ciepłe miejsce, aby nasz chlebek wyrósł
·         Półgodziny przed końcem wyrastania włączamy piekarnik i umieszczamy w nim okrągłe naczynie żaroodporne z pokrywką ( moje ma średnicę ok. 23cm) – nagrzewamy go do 230*C
·         Gdy nasze ciasto jest wyrośnięte możemy umieścić je w piekarniku  i w tym celu ostrożnie wyjmujemy rozgrzane naczynie żaroodporne, zdejmujemy pokrywkę i umieszczamy ciasto w garnku  łączeniem do góry – należy to zrobić ostrożnie dłońmi obsypanymi mąką lub zsunąć ze ściereczki ( mi osobiście zsuwanie nie zawsze wychodzi i muszę pomóc sobie rękoma)
·         Przykrywamy chlebek pokrywką i wsuwamy do piekarnika
·         Pieczemy 30 minut a następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok. 20 min – czas ten zależy od tego jak bardzo chcemy mieć przyrumieniona skórkę



Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...