Na zewnątrz upał, sezon truskawkowy w pełni, dlatego dziś propozycja "na zimno" - bardzo prosty i szybki do zrobienia sorbet truskawkowy.
Trudność: przepis bardzo-bardzo prosty ;)
Czas: 15min przygotowań + kilka godzin mrożenia w zależności od porządanego rezultatu
Składniki:
500g świeżych truskawek,
100-150g cukru (im wiecej cukru - tym bardziej słodki będzie nasz sorbet)
3/4 szklanki wody
Truskawki odszypułkujemy, dodajemy cukier i wodę - wszystko blendujemy na jednolitą masę. Wstawiamy ją do zamrażarki i po ok 1-1,5h mieszamy. Czynność powtarzamy do momentu otrzymania odpowiedniej konsystencji. Radzę nie przerażać się określeniem "kilka godzin", bo sama czynność mieszania zajmuje dosłownie kilka sekund, a nawet lekko zmrożona masa truskawkowa jest ... pyszna :)
proste i doskonałe na upalne dni:)
OdpowiedzUsuń