niedziela, 1 kwietnia 2012

Na kanapki ...pasta z wędzonej makreli

 by Ania
Dziś proponuję wam coś na kanapki – może i „starodawne”, wymaga trochę pracy, ale naprawdę watro spróbować. Ja osobiście lubię różnego rodzaju pasty, pieczenie i domowe pasztety – coś, co zastąpi sklepowe wędliny.
Poniższy przepis wyszedł z przetestowania i połączenia w jeden kilku innych J

Makrelowa pasta na kanapki

Składniki:
- 1 średnia makrela (ok. 300g)
- 2 jajka ugotowane na twardo
- pół opakowania serka kremowego o smaku  naturalnym (np. Twój smak )
- 1 łyżka majonezu
- szczypiorek ( ok. 2 łyżek – lub więcej jeśli lubimy)
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- pieprz i sól do smaku
- sok z połowy cytryny
-pół łyżeczki tartego chrzanu - opcjonalnie

Przygotowanie:
1.       Makrelę obieramy z ości, jajka ścieramy  na tarce – grube oczka lub kroimy w drobną kostkę
2.       Wkładamy do miski, dodajemy serek, majonez oraz pozostałe składniki
3.       Rozdrabniamy wielcem i dobrze mieszamy
4.       Odstawiamy na min. półgodziny do lodówki.
5.       Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem!

Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem lub bagietką.





Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. ja uwielbiam pasty na kanapki, ta Wasza jest też rewelacyjna:))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...