niedziela, 20 maja 2012

Majówka i sezon na rabarbar

Czy wiecie, że rabarbar tak naprawdę jest warzywem a nie owocem?  W Polsce sezon na rabarbar trwa bardzo krótko i jest trochę niedoceniany. Wprawdzie lubimy kompoty czy ciasta rabarbarowe, ale to jest tak naprawdę nic w porównaniu z tym co Brytyjczycy potrafią zrobić z tą rośliną – Anglia jest pod tym względem  rabarbarową potęgą.
Teraz sezon w pełni i dlatego proponuję Wam proste ciasto z rabarbarem w sam raz do zabrania na majówkę. Kiedy skończy się rabarbar można użyć truskawek, wiśni lub innych owoców sezonowych i będziemy mieli całkiem nowe ciasto. Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika, lekko przestudzone można wtedy je podać z kulką lodów waniliowych.  Wczoraj ciasto zostało przygotowane z kruszonką, ale można ją zastąpić posypując ciasto cukrem.  
                             Ciasto rabarbarowe

Składniki na ciasto:
(porcja na dużą tortownice, prodiż lub średnią blaszkę)
·         3 szklanki mąki
·         ¾ szklanki cukru
·         4 jajka
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         ¾ kostki masła lub margaryny – rozpuszczonej i przestudzonej( kostka=250g)
·         1 opakowanie cukru wanilinowego
·         2 łyżki mleka
·         Ok. 0,5 kg pokrojonego rabarbaru (lub innych owoców sezonowych)
Składniki na kruszonkę:
·         2 łyżki masła lub margaryny
·         2 łyżki cukru
·         4 łyżki mąki

Przygotowanie:
1.       Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy mikserem na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier.
2.       Ciągle ubijając dodajemy żółtka, proszek do pieczenia wymieszany z mąką, cukier wanilinowy, mleko i na końcu rozpuszczoną margarynę.
3.       Tak przygotowane ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy. Na wierzch wysypujemy rabarbar i lekko dociskamy ( rabarbar w trakcie pieczenia wpadnie troszkę w ciasto).
4.       Przygotowujemy kruszonkę – w misce mieszamy masło z mąką i cukrem i dobrze wyrabiamy ręką – jeżeli kruszonka nam się za bardzo sklei dosypmy odrobinę mąki.
5.        Tak przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto.
6.       Pieczemy ok. godziny – stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem w piekarniku nagrzanym do 180*C
7.       Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować




Smacznego !!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...