wtorek, 14 lutego 2012

Dla tych co wolą słodkie poranki …. Pancakes

by Ania
W dalszym ciągu śniadaniowo…
Ostatnio jakoś natchnęło mnie na poranne eksperymenty;) i ten jest na dodatek  troszkę po amerykańsku. 
Z pewnością powinny tego przepisu spróbować osoby gustujące w słodkich porankach – naprawdę warto.
Przepis pożyczony  z bloga White Plate oczywiście poddany lekkiej modyfikacji, wg mnie najlepszy ze wszystkich które do tej pory wypróbowałam na tego rodzaju "naleśniki". Mimo obecności masła w środku placuszki są lekkie i niezbyt tłuste jeżeli zgodnie z przepisem smażymy je na patelni bez tłuszczu.
Zapraszam na ….
Pancakes najlepsze :)

Składniki:
·         300 g mąki
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         2 łyżki cukru
·         1 jajko
·         300 ml mleka
·         200 g maślanki
·         60 g masła, stopionego i ostudzonego
Przygotowanie:
1.       Przygotowujemy dwie miski – w jednej mieszamy wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia i  cukier, a w drugiej „mokre” – mleko, maślanka, jajko i masło.
2.       Następnie wlewamy połączone mokre składniki do mąki i miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
3.       Rozgrzewamy patelnię z powierzchnią teflonowa lub ceramiczną.
4.       Niewielkimi porcjami smażymy placuszki ok. 1 minuty na jednej stronie i po przewróceniu na drugą dosmażamy ok. 0,5 minuty. Powinny być usmażone na złoty, lekko rumiany kolor.
5.       Podajemy z syropem klonowym, miodem, owocami, dżemem lub z tym z czym najbardziej lubimy :-)




Smacznego !
A już wkrótce zapraszam do pieczenia chlebka dla zapracowanych i nie tylko ... :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...