by Ania
Podczas ostatniego pobytu we Włoszech mieliśmy okazje zatrzymać się w hoteliku w bardzo małej miejscowości Pieve Fosciana. Niby jeszcze Toskania, a już Alpy – piękne widoki i oczywiście wino. Pani właścicielka bardzo miła jednak po angielsku nie znała ani słowa, więc mieliśmy nie lada wyzwanie dogadać się. Kilka słów w włosku, słownik i wszystko udało się załatwić.
No, prawie wszystko ;)…. Na śniadanie zamiast jajek dostaliśmy omlet ale i tak lepiej niż pani przy stoliku obok, która udawała kurę aby wytłumaczyć o co jej chodzi !
I właśnie ten oto omlet proponuję przyrządzić na śniadanie – bardzo szybki i sycący, w sam raz na śniadanie przed wyjściem z domu w mroźny dzień.
I na pewno ucieszy naszą drugą połówkę, szczególnie w Walentynki lub jakąś sobotę - podany jako śniadanie do łóżka :) co wy na to ???
Omlet z szynką i serem
Składniki ( na jedną osobę):
· 2 jajka
· 2 łyżki mleka
· Duży plaster szynki
· 2 łyżki startego sera lub jeden plater
· Łyżka masła
· Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, pieprz i szczyptę soli (z solą powinniśmy uważać, ponieważ szynka i ser są słone). Mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej masy.
2. Na patelni topimy masło i zmniejszamy ogień, patelnia powinna być gorąca ale masło nie powinno się na niej palić. ( najlepiej ustawić „średni” poziom ciepła na palniku).
3. Wlewamy jajka na patelnię i nie mieszamy. Czekamy aż zetną się od spodu i zaczną gęstnieć na górnej warstwie.
4. Na jedną połówkę nakładamy ser i szynkę i lekko podważając składamy na pół i smażymy jeszcze przez ok. 0,5 minuty.
5. W tym czasie ser zdąży nam się roztopić i przygotujemy talerz, na który nakładamy nasz omlet.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz