by Ania
Lubię pączki i faworki jednak przygotowanie ich zajmuje dość dużo czasu, którego czasem nam brakuje. I właśnie dlatego chcę wam zaproponować churros które robi się z ciasta ptysiowego a smaży jak pączki. Bardzo smaczny i łatwy, choć tłuściutki przepis na słodkie popołudnie.
Pomysł na słodkość zaczerpnęłam z lutowego wydania miesięcznika Kuchnia, choć trochę go zmodyfikowałam jak to mam w zwyczaju J
Churros – hiszpańskie ciasteczka
Składniki:
· 1 szklanka wody
· 7 dag masła
· 20 dag mąki
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 jajko całe + jedno białko (jajka średniej wielkości)
· Cukier puder
· Olej do smażenia ok. 1litr
Przygotowanie:
1. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i zagotowujemy
2. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia ( ok. 5 minut)
3. Dodajemy jajka i znów mieszamy szybko aż ciasto będzie odchodziło od ścianek naczynia
4. Nadszedł czas na smażenie ciastek, więc rozgrzewamy olej do bardzo wysokiej temperatury w szerokim rondlu lub głębokiej patelni – temperaturę wypróbujmy na kawałku ciasta – po wrzuceniu powinno szybko wypłynąć i zacząć się rumienić
5. Jeżeli olej jest wystarczająco gorący nakładamy ciasto do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskamy porcjami do rondla – na jedno churros ok. 4 cm. - jeżeli nie mamy rękawa cukierniczego możemy użyć łyżeczki i zsuwać z niej ciasto formując walec.
6. Smażymy porcjami ok. 3 minut, przewracając w trakcie smażenia.
7. Usmażone ciastka osączamy na papierowym ręczniku.
8. Posypujemy cukrem pudrem i jemy ciepłe J
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz