środa, 22 lutego 2012

Na Ostatki - Churros !

by Ania 
Lubię pączki i faworki jednak przygotowanie ich zajmuje dość dużo czasu, którego czasem nam brakuje.  I właśnie dlatego chcę wam zaproponować churros które robi się z ciasta ptysiowego a smaży jak pączki. Bardzo smaczny i łatwy, choć tłuściutki przepis na słodkie popołudnie.
Pomysł na słodkość zaczerpnęłam z lutowego wydania miesięcznika Kuchnia, choć trochę go zmodyfikowałam jak to mam w zwyczaju J

Churros – hiszpańskie ciasteczka


Składniki:
·         1 szklanka wody
·         7 dag masła
·         20 dag mąki
·         ½ łyżeczki proszku do pieczenia
·         1 jajko całe + jedno białko (jajka średniej wielkości)
·         Cukier puder
·         Olej do smażenia ok. 1litr
Przygotowanie:
1.       Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i zagotowujemy
2.       Zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia ( ok. 5 minut)
3.       Dodajemy jajka i znów mieszamy szybko aż ciasto będzie odchodziło od ścianek naczynia
4.       Nadszedł czas na smażenie ciastek, więc rozgrzewamy olej do bardzo wysokiej temperatury  w szerokim rondlu lub głębokiej patelni –  temperaturę wypróbujmy na kawałku ciasta – po wrzuceniu powinno szybko wypłynąć i zacząć się rumienić
5.       Jeżeli olej jest wystarczająco gorący nakładamy ciasto do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskamy porcjami do rondla – na jedno churros ok. 4 cm. - jeżeli nie mamy rękawa cukierniczego możemy użyć łyżeczki i zsuwać z niej ciasto formując walec.
6.       Smażymy porcjami ok. 3 minut, przewracając w trakcie smażenia.
7.       Usmażone ciastka osączamy na papierowym ręczniku.
8.       Posypujemy cukrem pudrem i jemy ciepłe J









Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...