Obiecywany przepis na szybkie i smaczne paluchy do piwa (lub na inną tego typu okoliczność). Te zrobione na zdjęciach zostały zjedzone tego samego wieczora ;)
Trudność: przepis bardzo-bardzo prosty
Czas: 5-10min przygotowań + ok 15min pieczenia
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
dodatki - słoiczek pesto, ser żółty, zioła prowansalskie + jajoCiasto rozkładamy na blacie i smarujemy roztrzepanym jajkiem (w opcji z serem) lub pesto. Następnie sypiemy starty ser i/lub przyprawy. Kroimy ciasto na paski (z jednego opakowania wychodzi ok 12 szt paluchów). Każdy z pasków łapiemy na końcach i skręcamy.
Wstawiamy do piekarnika na 10-15min (do momentu zrumienienia paluchów).
Fajne:)) też spróbuję, pewnie trzeba robić od razu z podwójnej porcji;))
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie, a ja robię paluchy z anchois.rozkładam ciasto i poziomo układam anchois, przykrywam drugim płatem ciasta i mocno dociskam. kroję pionowo i do piekarnika, też pyszne ;)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem jak będę musisz przygotować :) to się wproszę :)
Usuń