środa, 16 maja 2012

Paluchy do piwa ... i nie tylko

 

Obiecywany przepis na szybkie i smaczne paluchy do piwa (lub na inną tego typu okoliczność). Te zrobione na zdjęciach zostały zjedzone tego samego wieczora ;)


Trudność: przepis bardzo-bardzo prosty

Czas: 5-10min przygotowań + ok 15min pieczenia



Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego

dodatki - słoiczek pesto, ser żółty, zioła prowansalskie + jajo


Ciasto rozkładamy na blacie i smarujemy roztrzepanym jajkiem (w opcji z serem) lub pesto. Następnie sypiemy starty ser i/lub przyprawy. Kroimy ciasto na paski (z jednego opakowania wychodzi ok 12 szt paluchów). Każdy z pasków łapiemy na końcach i skręcamy.



Wstawiamy do piekarnika na 10-15min (do momentu zrumienienia paluchów).





SMACZNEGO !!

 

by MoniA

3 komentarze:

  1. Fajne:)) też spróbuję, pewnie trzeba robić od razu z podwójnej porcji;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi pysznie, a ja robię paluchy z anchois.rozkładam ciasto i poziomo układam anchois, przykrywam drugim płatem ciasta i mocno dociskam. kroję pionowo i do piekarnika, też pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem jak będę musisz przygotować :) to się wproszę :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...