środa, 4 stycznia 2012

Chleb wieloziarnisty (wg przepisu Komarki)


Uwaga ... premierowy przepis z kuchni drugiej "fajerki" ;).  Przepis znalazłam w Internecie ponad 2 lata temu i od tego czasu (z małymi przerwami) piekę go ciągle - chleba ze sklepu niemal nie kupuję. Polecam ten przepis szczególnie dla tych, którzy chcieliby w nieskomplikowany sposób rozpocząć zabawę w pieczenia swojego własnego chleba.


Trudność: przepis bardzo prosty, bo nie wymaga zakwasu.

Czas: upieczenie chleba zajmuje ok 2-2,5h (z czego max 15min pracy fizycznej, reszta to doglądanie wyrastania i pieczenia).


Chleb wieloziarnisty (wg przepisu Komarki)



Składniki na 2 bochenki (dwie keksówki lub jedną, dużą prostokątna formę do pieczenia):

•1 kg mąki krupczatki (ja zazwyczaj mieszam mąkę zwykłą z żytnią w proporcji np.: 700g na 300g żytniej)
• 6-7 łyżek siemienia lnianego
• 6-7 łyżek łuskanego słonecznika
• 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
• 3 łyżki sezamu
• 2 łyżki pestek dyni
• 1,5 łyżki soli
• 5 łyżek cukru
• 5 dag świeżych drożdży (lub 14g instant)
•1 litr wody
Mąkę, ziarna, sól, cukier, otręby i pokruszone drożdże wymieszać na sucho. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (najlepiej wymieszać je dużą łyżką, bo ciasto bardzo lepi się do rąk). Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut w ciepłe miejsce.
Po pierwszym wyrośnięciu, rozmieszać ciasto jeszcze raz i przełożyć do natłuszczonych foremek (osobiście nie polecam natłuszczania olejem - w moim przyparku skończyło się to kiepsko i chleb nie chciał odchodzić od foremek). Odstawić znowu do wyrośnięcia (ciasto urośnie delikatnie jeszcze w piekarniku).
Wstawić do nagrzanego do temp. 220C piekarnika i piec 10min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 i piec ok 15-20min. Gdy skórka na górze będzie już zarumieniona, wyjmujemy chleby z foremek i dopiekamy bochenki  bez keksówek (najlepiej na metalowej kratce). Łączny czas pieczenia zależny od upodobań osobistych każdego – wg uznania jak bardzo przypieczony chleb chcemy.


SMACZNEGO !!

by Monika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...