Po francusku bo dziś będziemy gotować, a raczej piec na cieście francuskim. Pomysł na przepis wpadł mi kiedyś w oko na blogu makecookingeasier i po kilku modyfikacjach przedstawiam wam dwa pomysły na wykorzystanie ciasta francuskiego jako "oszukanego" ciasta na pizze . Ja osobiście wykorzystuję obydwa podczas jednego przygotowywania ciasta.
Dwa sposoby na ciasto francuskie na słono:
Cukinia z szynką oraz mozzarella z pomidorami
Składniki (porcja dla 3-4 osób, na jednej porcji ciasta francuskiego dwa rodzaje) :
- 1 opakowanie ciasta francuskiego ( ok. 275g)
- 1 cukinia ( mała)
- 1 cebula
- 3-4 łyżki pesto z suszonych pomidorów ( lub 5 suszonych pomidorów w oliwie, oliwa z nich, garść liści bazyli i ząbek czosnku-można się obyć bez)
- 100g szynki westfalskiej, prosciutto, innej surowej wędzonej szynki lub boczku wędzonego ( w plasterkach)
- 1 opakowanie mozzarelli
- 1 pomidor
- garść pokrojonych oliwek
- płatki startego parmezanu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Ciasto rozkładamy na dużej blaszczce do pieczenia i lekko rozciągamy palcami do brzegów blaszki.
- Przygotowujemy pozostałe składniki : cukinie kroimy w cieniutkie plasterki, cebule w piórka, plasterki szynki na ok 2 centymetrowe kawałeczki. Pomidora oraz mozzarellę w ok 0,5cm plastry.
- Rozgrzewamy patelnię i smażymy kawałki szynki lub boczku "na chrupiąco".
- Pesto wykładamy na ciasto i rozsmarowywujemy.
- Następnie na jednej połowie układamy plasterki cukinii i posypujemy chrupiącą szynką. Natomiast na drugiej układamy ser i pomidory - obok siebie - starajmy się nie tworzyć zbyt grubej warstwy, posypujemy oliwkami.
- Na całości rozkładamy cebulę i posypujemy płatkami parmezanu.
- Pieczemy w tem. 180*C ok 30 minut - brzegi powinny być przypieczone, a nadzienie lekko zrumienione( wstawiamy do ciepłego piekarnika, na ostatnie 10 minut pieczenia proponuję włączyć termoobieg- ciasto robi się bardziej chrupiące).
Poziom trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut pieczenie
Smacznego !!!
:D ale super :) wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuń