Od wczoraj chodził za mną pomysł na niedzielne ciasteczko do kawy i dziś rano postanowiłam go zrealizować.
Zapraszam na :
Ptysie z bitą śmietaną
Składniki:
- 125ml mleka
- 50g masła
- 100g mąki
- 2 jajka
- szczypta soli i cukru
- 300ml śmietanki kremówki 30%
- cukier puder
- śmietan-fix (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Następnie, dodawać po jednym jajku i mieszać mikserem - po ok 3 minutach powinno powstać elastyczne, lśniące ciasto.
Ciasto wykładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem -między kolejnymi porcjami ciasta zostawiajmy ok 3 cm przerwy aby nasze ptysie nie zlały się w jednego ogromnego ptysia.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220* i pieczemy ok 20 minut (ciasto powinno być zrumienione, długość pieczenia zależy od wielkości ciasteczek). Uwaga: przez pierwsze 10-15 minut nie otwieramy piekarnika aby ciasto nie opadło.
- Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia.
- Przygotowujemy śmietankę - dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z łyżeczką cukru pudru. W czasie ubijania można dodać śmietan-fix - śmietana ubije się szybciej oraz nie będzie "podchodziła" wodą podczas gdy ptysie będą czekały na zjedzenie.
- Po wystudzeniu ptysie przekrawamy na pół i nadziewamy przygotowaną śmietaną.
- Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Czas przygotowania: ok.godziny - wraz z oczekiwaniem na przestudzenie ciasta oraz pieczeniem
Trudność: Raczej łatwe
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz