poniedziałek, 16 stycznia 2012

Na niedzielne popołudnie ... Ptysie z bitą śmietaną

by Ania

Od wczoraj chodził za mną pomysł na niedzielne ciasteczko do kawy i dziś rano postanowiłam go zrealizować.
Zapraszam na :

Ptysie z bitą śmietaną

Składniki:
  • 125ml mleka
  • 50g masła
  • 100g mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli i cukru
  • 300ml śmietanki kremówki 30%
  • cukier puder
  • śmietan-fix (opcjonalnie)
Przygotowanie:



  1. Mleko zagotować z masłem. Dodać szczyptę soli i cukru oraz przesianą mąkę i mieszać energicznie aż zacznie odstawać od naczynia i powstanie jednolite ciasto. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
  2. Następnie,  dodawać po jednym jajku i mieszać mikserem - po ok 3 minutach powinno powstać elastyczne, lśniące ciasto.
  3. Ciasto wykładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem -między kolejnymi porcjami ciasta zostawiajmy ok 3 cm przerwy aby nasze ptysie nie zlały się w jednego ogromnego ptysia.
  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220* i pieczemy ok 20 minut (ciasto powinno być zrumienione, długość pieczenia zależy od wielkości ciasteczek). Uwaga: przez pierwsze 10-15 minut nie otwieramy piekarnika aby ciasto nie opadło.
  5. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia.
  6. Przygotowujemy śmietankę - dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z łyżeczką cukru pudru. W czasie ubijania można dodać śmietan-fix - śmietana ubije się szybciej oraz nie będzie "podchodziła" wodą podczas gdy ptysie będą czekały na zjedzenie.
  7. Po wystudzeniu ptysie przekrawamy na pół i nadziewamy przygotowaną śmietaną.
  8. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Czas przygotowania: ok.godziny - wraz z oczekiwaniem na przestudzenie ciasta oraz pieczeniem
Trudność: Raczej łatwe







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...