by Ania
Dziś proponuję coś słodkiego - obiecany podczas ostatniego postu serniczek. Jedna z moich ulubionych wersji - bez spodu z kruchego ciasta lub ciastek, poprostu sam ser !
Zapraszam na :
Sernik wiedeński podawany z polewą krówkową
Składniki:
- 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (lub wiaderko twarogu sernikowego)
- 1 1/4 szklanki cukru
- 6 jajek
- 160g roztopionego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 budyń o smaku waniliowym (polecam z Budyń waniliowy z naturalną wanilią Delecta)
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego lub cukier wanilinowy.
- 15 dag rodzynek namoczonych w rumie
- 3 dag płatków migdałowych
- Ser mielimy trzykrotnie lub przecieramy przez sito i odstawiamy aby czekał na swoją kolej.
- Kroimy w kawałeczki masło, topimy na małym ogniu (lub w mikrofalówce jak ja to zwykle robię - mniejsze prawdopodobieństwo przypalenia) i odstawiamy do przestygnięcia.
- Oddzielamy żółtka od białek - białka wstawiamy do lodówki, a żółtka wrzucamy do dużej
miski.
- Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy mikserem na puszysty biały! kogel-mogel. Dodajemy aromat waniliowy i miksujemy.
- Do żółtek dodajemy porcjami zmielony ser oraz proszek budyniowy ( proponuję dodawać po dwie łyżki sera aby
niepowstały nam grudki).
- Następnie wlewamy do masy przestudzone masło i ucieramy aż masa wchłonie cały tłuszcz.
- Dodajemy do masy bakalie i mieszamy tym razem już łyżką.
- W międzyczasie włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 180*C.
- Z lodówki wyciągamy białka, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na bardzo sztywną pianę ( uwaga dla początkujących - używamy czystych końcówek miksera - nie tych od sera - w innym przypadku białka będą płynne a nie sztywne).
- Pianę dodajemy porcjami do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy łyżką.
Wykładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą torownicy . Uwaga ! musimy mieć średnicę ok 30 cm - moja była zbyt mała i troszkę sernika wypłynęło z niej - co widać na zdjęciu :) Można również użyć kwadratowej blaszki ( np. 26cm x 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Po wlaniu ciasta do blaszki musi pozostać przestrzeń na wyrośnięcie ciasta.
- Tak przygotowany przyszły sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy bez zaglądania przez ok 40 minut. Po tym czasie otwieramy delikatnie piekarnik i sprawdzamy kolor - jeżeli jest już brązowy przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i pieczemy przez kolejne 30 minut.
- Następnie, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy w nim ciasto na kolejne 10 minut.
Po tym czasie wyjmujemy sernik i odstawiamy do ostygnięcia.
- Nie przejmujcie się jeżeli sernik wam trochę opadnie - taka już uroda tego typu serników - mi zdarza to się prawie za każdym razem!
- Po ostygnięciu okrawamy blaszkę nożem dookoła i przekładamy sernik na talerz.
- Teraz możemy już go kroić i jeść, jeść, jeść :)
A żeby ładnie wyglądał jak przyjdą goście to proponuję polać go na talerzykach (lub całość jak kto woli)najszybszą i najprostszą- Polewą krówkową :)
Składniki:
- kilka krówek (jedna krówka na jeden kawałek ciasta)
- kilka łyżeczek śmietanki do kawy (12%) lub kremówki (30%) (potrzebujemy tyle łyżeczek śmietanki i mamy krówek)
Przygotowanie:
- Krówki kruszymy na kawałki i wkładamy do miski - miskę ustawiamy na garnku z gorącą wodą i mieszamy aż do rozpuszczenia, dodajemy śmietankę i mieszamy do uzyskania jednolitej polewy (możemy również krówki rozpuścić w mikrofalówce razem ze śmietanką ale trzeba bardzo uważać bo lubi się przypalać).
- Tak przygotowaną polewą polewamy serniczek i posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz