wtorek, 3 stycznia 2012

Sernik wiedeński podawany z polewą krówkową

by Ania

Dziś proponuję coś słodkiego - obiecany podczas ostatniego postu serniczek. Jedna z moich ulubionych wersji - bez spodu z kruchego ciasta lub ciastek, poprostu sam ser !

Zapraszam na :

Sernik wiedeński podawany z polewą krówkową


Składniki:
  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (lub wiaderko twarogu sernikowego)
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 160g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń o smaku waniliowym (polecam z Budyń waniliowy z naturalną wanilią Delecta)
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego lub cukier wanilinowy.
  • 15 dag rodzynek namoczonych w rumie
  • 3 dag płatków migdałowych
Przygotowanie:
  1. Ser mielimy trzykrotnie lub przecieramy przez sito i odstawiamy aby czekał na swoją kolej.
  2. Kroimy w kawałeczki masło, topimy na małym ogniu (lub w mikrofalówce jak ja to zwykle robię - mniejsze prawdopodobieństwo przypalenia) i odstawiamy do przestygnięcia.
  3. Oddzielamy żółtka od białek - białka wstawiamy do lodówki, a żółtka wrzucamy do dużej miski.
  4. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy mikserem na puszysty biały! kogel-mogel. Dodajemy aromat waniliowy i miksujemy.
  5. Do żółtek dodajemy porcjami zmielony ser oraz proszek budyniowy ( proponuję dodawać po dwie łyżki sera aby niepowstały nam grudki).
  6. Następnie wlewamy do masy przestudzone masło i ucieramy aż masa wchłonie cały tłuszcz.
  7. Dodajemy do masy bakalie i mieszamy tym razem już łyżką.
  8. W międzyczasie włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 180*C.
  9. Z lodówki wyciągamy białka, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na bardzo sztywną pianę ( uwaga dla początkujących - używamy czystych końcówek miksera - nie tych od sera - w innym przypadku białka będą płynne a nie sztywne).
  10. Pianę dodajemy porcjami do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy łyżką.
  11. Wykładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą torownicy . Uwaga ! musimy mieć średnicę ok 30 cm - moja była zbyt mała i troszkę sernika wypłynęło z niej - co widać na zdjęciu :) Można również użyć kwadratowej blaszki ( np. 26cm x 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Po wlaniu ciasta do blaszki musi pozostać przestrzeń na wyrośnięcie ciasta.
  12. Tak przygotowany przyszły sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy bez zaglądania przez ok 40 minut. Po tym czasie otwieramy delikatnie piekarnik i sprawdzamy kolor - jeżeli jest już brązowy przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i pieczemy przez kolejne 30 minut.
  13. Następnie, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy w nim ciasto na kolejne 10 minut.
  14. Po tym czasie wyjmujemy sernik i odstawiamy do ostygnięcia.
  15. Nie przejmujcie się jeżeli sernik wam trochę opadnie - taka już uroda tego typu serników - mi zdarza to się prawie za każdym razem!
  16. Po ostygnięciu okrawamy blaszkę nożem dookoła i przekładamy sernik na talerz.
  17. Teraz możemy już go kroić i jeść, jeść, jeść :)

A żeby ładnie wyglądał jak przyjdą goście to proponuję polać go na talerzykach (lub całość jak kto woli)najszybszą i najprostszą- Polewą krówkową :)

Składniki:
  • kilka krówek (jedna krówka na jeden kawałek ciasta)
  • kilka łyżeczek śmietanki do kawy (12%) lub kremówki (30%) (potrzebujemy tyle łyżeczek śmietanki i mamy krówek)
Przygotowanie:
  1. Krówki kruszymy na kawałki i wkładamy do miski - miskę ustawiamy na garnku z gorącą wodą i mieszamy aż do rozpuszczenia, dodajemy śmietankę i mieszamy do uzyskania jednolitej polewy (możemy również krówki rozpuścić w mikrofalówce razem ze śmietanką ale trzeba bardzo uważać bo lubi się przypalać).
  2. Tak przygotowaną polewą polewamy serniczek i posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego !!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...