poniedziałek, 9 stycznia 2012

Gulasz z ... charakterem

 by Monika

W związku z wizytą Brata :), dziś musiało być na obiad mięso. Sprawdzony wcześniej przepis pochodzi stąd, choć nieco go zmodyfikowałam (zdecydowanie odradzam dodawanie 2 łyżeczek chilli, bo gulasz jest potem za ostry - empirycznie sprawdzone).

Trudność: przepis prosty, ale wymaga cierpliwości (zwłaszcza przy krojeniu 1kg cebuli).

Czas: krojenie i siekanie zajęło mi ok 20-30min, danie było gotowe po ok 2h od rozpoczęcia gotowania (głównie przez to, że mięso pokroiłam w zbyt duże kawałki)



Gulasz z ... charakterem





Składniki na 2 obiady dla dwóch dużych Panów
1 kg mięsa gulaszowego
1 kg cebuli (cudowna zasada - ile mięsa tyle cebuli)
2 łyżeczki kminku
5-7 łyżeczek slodkiej sproszkowanej papryki
0,5 łyżeczki ostrej sproszkowanej papryki
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki mąki pszennej
8-10 łyżki oleju

1/2 litra rosolku z kostki
do smaku wegeta, sol, pieprz


Mięso opłukać, pokroić w kostkę ok 2cm (uwaga kostki na zdjęciu nie mają 2 cm!!), podsmażyć na patelni do momentu odparowania wody. Osobno zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę do której pod koniec dodać papryki w proszku i całość jeszcze przesmażyć ok 1 min. Do mięsa dodać cebulę z paprykami, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, wegete, sól, pieprz do smaku, wlać 1/2 litra rosołku z kostki i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok 45 min, uzupełniając odparowany płyn wodą (mięso powinno być przykryte płynem w czasie duszenia aby cebula się rozgotowała).


SMACZNEGO !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...