czwartek, 12 stycznia 2012

A może ...szybko i trochę po francusku...na słono

by Ania

Po francusku bo dziś będziemy gotować, a raczej piec na cieście francuskim. Pomysł na przepis wpadł mi kiedyś w oko na blogu makecookingeasier i po kilku modyfikacjach przedstawiam wam dwa pomysły na wykorzystanie ciasta francuskiego jako "oszukanego" ciasta na pizze . Ja osobiście wykorzystuję obydwa podczas jednego przygotowywania ciasta.

Dwa sposoby na ciasto francuskie na słono:
Cukinia z szynką oraz mozzarella z pomidorami



Składniki (porcja dla 3-4 osób, na jednej porcji ciasta francuskiego dwa rodzaje) :
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego ( ok. 275g)
  • 1 cukinia ( mała)
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki pesto z suszonych pomidorów ( lub 5 suszonych pomidorów w oliwie, oliwa z nich, garść liści bazyli i ząbek czosnku-można się obyć bez)
  • 100g szynki westfalskiej, prosciutto, innej surowej wędzonej szynki lub boczku wędzonego ( w plasterkach)
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • 1 pomidor
  • garść pokrojonych oliwek
  • płatki startego parmezanu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Ciasto rozkładamy na dużej blaszczce do pieczenia i lekko rozciągamy palcami do brzegów blaszki.
  2. Przygotowujemy pozostałe składniki : cukinie kroimy w cieniutkie plasterki, cebule w piórka, plasterki szynki na ok 2 centymetrowe kawałeczki. Pomidora oraz mozzarellę w ok 0,5cm plastry.
  3. Rozgrzewamy patelnię i smażymy kawałki szynki lub boczku "na chrupiąco".
  4. Przygotowywujemy pesto - wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę- oczywiście tylko wtedy jeżeli nie korzystamy z gotowego ze słoiczka.
  5. Pesto wykładamy na ciasto i rozsmarowywujemy.
  6. Następnie na jednej połowie układamy plasterki cukinii i posypujemy chrupiącą szynką. Natomiast na drugiej układamy ser i pomidory - obok siebie - starajmy się nie tworzyć zbyt grubej warstwy, posypujemy oliwkami.
  7. Na całości rozkładamy cebulę i posypujemy płatkami parmezanu.
  8. Pieczemy w tem. 180*C ok 30 minut - brzegi powinny być przypieczone, a nadzienie lekko zrumienione( wstawiamy do ciepłego piekarnika, na ostatnie 10 minut pieczenia proponuję włączyć termoobieg- ciasto robi się bardziej chrupiące).
Poziom trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut pieczenie 




Smacznego !!!


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...