by Ania
Od dłuższego czasu zastanawiałam się nad zakupem nowej patelni. Miała to być patelnia grillowa – tego byłam pewna jednak obecnie jest ich tak dużo na rynku, że nie wiedziałam, na jaką się zdecydować. I w końcu nadszedł dzień, kiedy wybraliśmy się na zakupy - celem ich było przyniesienie do domu patelni.
A oto zakup
Jest to patelnia żeliwna, bardzo ciężka. Można jej używać zarówno na kuchence jak i w piekarniku (bardzo duża zaleta przy przygotowywaniu steków). Wielkość 28 cm – jak dla dwóch osób w sam raz. Co ważne – można używać na niej zwykłych metalowych sztućców, co niestety odpada w przypadku patelni teflonowych.
Co możemy na niej przygotować?
· Mięso grillowane zimą w domu – zarówno kurczak jak i karkówka czy polędwiczki wieprzowe
· Stek z polędwicy wołowej
· Ryby
· Grillowane warzywa
Patelnia może posłużyć również do odgrzewania placków tortilli, tostów czy kanapek.
Ja jestem bardzo zadowolona z zakupu i polecam wszystkim, którzy chcą zimą poczuć smak letniego grillowania.
Dziś w ramach trwających testów patelni zapraszam na:
Polędwiczki oraz warzywa grillowane
Podawane z rukolą oraz sosem z sera gorgonzola
Składniki (dla dwóch osób):
· Polędwiczka wieprzowa ok. 400g
· Cukinia
· Kilka pieczarek
· Cebula
· Marchew
· Dwie garście rukoli
· 50g sera gorgonzola
· 100ml śmietanki 18% lub 12%(słodkiej)
· 100ml białego wina wytrawnego lub pół wytrawnego
· Kilka posiekanych orzechów włoskich
· Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka, rozmaryn
· Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1. Polędwiczkę kroimy w plastry 2 cm i delikatnie rozbijamy ręką. Posypujemy pieprzem i papryką(nie solimy!!), smarujemy oliwą z oliwek i odstawiamy.
2. Cukinię, marchew oraz cebulę kroimy na plasterki. Pieczarkom odcinamy nóżki. Tak przygotowane warzywa posypujemy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz rozmarynem i smarujemy oliwą z oliwek.
3. Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej porcjami warzywa. Na koniec zostawiamy marchewki. Podczas grillowania warzyw proponuję je podlać odrobią oliwy lub oleju – mniejsze prawdopodobieństwo przypalenia. Podczas grillowania marchewek należy je bardzo często mieszać. Każdą porcję warzyw pieczemy ok. 10 minut.
4. Gotowe warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 100* - dzięki temu podczas smażenia mięsa nie ostygną.
5. Patelnię grillową przecieramy ręcznikiem papierowym, aby zebrać pozostały olej po smażeniu warzyw i zabieramy się za polędwiczki.
6. Układamy na rozgrzanej patelni i smażymy ok. 2 minut z każdej strony. Po usmażeniu powinny pozostać soczyste w środku. Zbyt długie smażenie powoduje, że mięso robi się twarde. Po usmażeniu przekładamy polędwiczki na półmisek.
7. Na gorącą patelnię wlewamy wino, a następnie gorący powstały ( uwaga! brązowy) płyn przelewamy do innego garnka. Dodajemy ser i rozpuszczamy na małym ogniu ciągle mieszając. Na koniec dodajemy śmietankę i mieszamy do zagotowania. Odstawiamy.
8. Na talerzach układamy garść rukolii, następnie polędwiczki. Posypujemy orzechami oraz polewamy sosem. Obok układamy grillowane warzywa.
Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńU mnie także jest taka patelnia w domu i zdarza się, że jej czasami użyję. Jednak najczęściej używana jest patelnia https://duka.com/pl/gotowanie-i-pieczenie/patelnie-i-woki gdyż ja lubię przygotowywać jedzenie które nie przywiera do powierzchni patelni. Wtedy mam pełną świadomość, że na pewno będzie to smaczne.
OdpowiedzUsuńGrillowane warzywa smakują rewelacyjnie i jak się taką patelnię w domu posiada to można bardzo szybko je przyrządzić. Z minimalną ilością tłuszczu. Na https://www.oleole.pl/patelnie,_zwilling.bhtml mają bardzo dobre patelnie, zobaczcie sobie czy znajdzie się taka jakiej szukacie. Na pewno z jakości użytkując będziecie zadowoleni.
OdpowiedzUsuń